Για τη ζύμη
2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (έτοιμο προϊόν από μπουκάλι)
1/2 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
750-800 γραμμ. αλεύρι μαλακό
Για τη γέμιση
500 γραμμ. καρύδια
150 γραμμ. αμύγδαλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μικρές φρυγανιές θρυμματισμένες
1 ποτήρι νερό
Και ακόμα
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση
Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε και το μέλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και αυτό, προσέχοντας όμως να μην πάρει βράση το μείγμα μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε. Σταδιακά προσθέτουμε το σιρόπι. Αφήνουμε το μείγμα της γέμισης για αρκετές ώρες ή ακόμα καλύτερα το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ.
Για το φύλλο, βάζουμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο και την τσικουδιά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό, τη σόδα και την αμμωνία. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε το μείγμα απαλά, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακιά και δροσερή.
Την πλάθουμε σε μπαλάκια και ανοίγουμε καθένα από αυτά σε δίσκο με πάχος 3-4 χιλ. και διάμετρο 7-8 εκ. Βάζουμε σε κάθε δίσκο μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και τον κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ψήνουμε τα πατούδα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15′ περίπου, προσέχοντας ωστόσο να μην ξεροψηθούν. Μόλις κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου